• Noc naukowców

28 WRZEŚNIA 2018, GALERIA WARMIŃSKA

Przeciwutleniacze to związki, które pomagają chronić nasz organizm przed infekcjami i poważnymi chorobami. Wiele napojów dostępnych w sklepach zawiera przeciwutleniacze, ale które z nich mają ich najwięcej? Poeksperymentuj z nami i sprawdź czy Twój ulubiony sok zawiera magiczne przeciwutleniacze.

DNA jest cząstką, która każdego z nas czyni unikalnym i niepowtarzalnym. Za tę wyjątkowość odpowiada sposób ułożenia zasad azotowych. Podczas warsztatów dowiemy się w jaki sposób zasady azotowe mówią komórkom naszego organizmu co robić, wpływając na jego rozwój i budowę. Ponadto, każdy z nas zbuduje tu model własnego DNA używając do tego smakowitych żelków!

Chemia nie musi kojarzyć się wyłącznie z poważnym przemysłem!! Wykorzystując proste substancje, takie jak woda, olej i barwniki spożywcze możemy wykonać spektakularne eksperymenty, które przybliżą nam spotykane na co dzień zjawiska fizyczne i chemiczne

Zmierz się z metodą kuleczkowania, którą wykorzystuje się w kuchni molekularnej! Dzięki użyciu alginianu sody i chlorku wapnia stworzymy molekularne perły , zwane też sztucznym kawiorem, który jest dodatkiem do wykwintnych dań i napojów.

Jaką moc mają nasze zmysły? Który z nich jest najsilniejszy? Na czym polega różnica w widzeniu świata przez człowieka i inne zwierzęta? Sprawdź swoje zmysły z naukowcami z laboratorium sensorycznego, przejdź przez test „skrzyni zgaduli” i stwórz własne kompozycje zapachowe.

Owoce są cennym źródłem związków bioaktywnych, w tym witamin i minerałów. W stanie świeżym występują jednak przez krótki okres. Aby przedłużyć ich życie owoce proszkuje się np. poprzez suszenie sublimacyjne. Tak otrzymane proszki wykorzystuje się np. w przemyśle kosmetycznym. Podczas warsztatów stworzymy naturalne kremy, żele pod prysznic oraz balsamy do ust właśnie z dodatkiem sproszkowanych owoców.

Jak długie jest jelito i co znajduje się w jego wnętrzu? Czy mózg jest nam potrzebny do trawienia?Dlaczego żołądek nie trawi sam siebie? Znajdź odpowiedź na te i wiele innych pytań z użyciem ręcznie wykonanych pluszowych modeli organów uczestniczących w trawieniu.

Stwórz modele bakterii, których na co dzień nie zobacz gołym okiem! Czy wszystkie z nich są dla nas groźne? Pluszowy Bolibrzuszek (Salmonella typhimurium), plastelinowy Wkręcik (Borrelia burgdorferii) i wiele innych czekają na miłośników mikrobiologii!

Poznaj niezwykłe właściwości cieczy nienewtonowskich i stwórz własnego „glutka”. Dowiedz się czym są substancje żelowe, jakie właściwości ma ciało stałe, czym się różni od cieczy, oraz czy istnieją materiały połowiczne, czyli półstałe lub półpłynne!

Według Światowej Organizacji Zdrowia 70% zatruć pokarmowych jest powodowanych przez drobnoustroje przenoszone na brudnych rękach. Optymalny czas mycia rąk nie powinien być krótszy niż 30 sekund, jednak w praktyce ludzie myją ręce zaledwie 5 sekund. Dowiedz się jak uniknąć najczęstszych błędów przy myciu rąk i zobacz na żywo „mikrozoo", które znajdziemy na brudnych i umytych rękach.

Nowa perspektywa w postrzeganiu zwykłych wydawałoby się rzeczy. Fascynujący świat ukryty w szczegółach tkwiących poniżej zdolności rozdzielczych ludzkiego oka. Pod mikroskopem przyjrzymy się temu co jemy, nosimy na sobie, bądź temu co nas otacza. Wystarczy szkiełko i oko małego naukowca!

Przemysł spożywczy stosuje znane od tysięcy lat procesy fermentacyjne z wykorzystaniem bakterii i drożdży. Czy znasz produkty żywnościowe, które powstają właśnie dzięki fermentacji? Dowiedz się czym różni się fermentacja mlekowa od cytrynowej. Wykonaj preparat i pod mikroskopem obejrzyj mikroorganizmy biorące udział w różnych fermentacjach. Poznaj techniki ich identyfikacji i dowiedzą się jak policzyć miliard komórek bakterii.

Wyrusz z nami do krainy nauki aby dowiedzieć się czym są stany skupienia, skąd biorą się pierwiastki, z czego składają się cząsteczki, czym jest lepkość, gęstość, jakie właściwości mają różne materiały, z czego składają się kosmetyki, a także czym jest promieniowanie i promieniotwórczość. Czeka nas prawdziwy rollercoaster eksperymentów, a towarzyszyć nam będzie sama Maria Skłodowska-Curie.

Według najnowszych danych niemal 35% Polaków przyznaje się, że zdarza im się wyrzucać żywność. Eksperci z Federacji Polskich Banków Żywności pokażą nam jak skutecznie ograniczyć straty żywności we własnych domach. Nauczymy się prawidłowego układania produktów w lodówce i efektywnego gospodarowania żywnością oraz budżetem domowym. Czeka na nas też gra „STOP marnowaniu jedzenia!” oraz prezentacja strojów w pokazie mody spożywczej.

Piramida żywienia od lat uznawana jest za wzorzec, zgodnie z którym powinniśmy się odżywiać, aby zachować dobrą kondycję i zdrowie. Na podstawie najnowszych doniesień naukowych, a także rekomendacji światowych ośrodków badawczych, w 2016 Instytut Żywności i Żywienia ogłosił nową piramidę żywieniową. Skonstruuj ją z nami i dowiedz się które produkty warto jeść, a które powinniśmy ograniczyć.

Pokazy naukowe Centrum Nauki Kopernik to spektakle artystyczne, efektowne eksperymenty, fachowa wiedza i doskonała zabawa. W pół godziny sprawdzisz, ile jeszcze możesz się dowiedzieć i odkryjesz fascynujące oblicze nauki: Muzyka - Spójrz na muzykę okiem fizyka i przekonaj się, że wszystko może być instrumentem. Dołącz do naszej orkiestry. Ciśnienie - Zbadaj z nami zjawiska związane z pogodą. Dowiedz się, co ma wspólnego atmosfera ze skórką jabłka i dlaczego w górach łatwiej o zadyszkę.

Zadaniem "Lasu w Szkatułce" jest pobudzenie do aktywności i samodzielnego odkrywania tajemnic i piękna ekosystemów leśnych oraz pokazanie wkładu pracy i zaangażowania leśników w zwiększanie bioróżnorodności. Dowiecie się: dlaczego mokradła są cenne? Jak należy dbać o torfowiska? Ile wody potrzebują drzewa? Jak leśnicy dbają o zasoby wodne?

Interaktywne warsztaty polegające na odkrywaniu mikro- i makroświata wodnego. Każdy może samodzielnie przygotować preparaty, oznaczyć organizmy widziane pod mikroskopem i wykonać barwne modele ryb. Na deser obejrzymy unikatowe filmy z kamery podwodnej!

Wejdź w świat nowych technologii z robotem Photon! Przeżyj przygodę z programowaniem i odkoduj wyrazy ukryte w szufladach…bibliotecznego katalogu. A na koniec p”rozciągnij” swój mózg wykorzystując aplikacje „Memo Training” i „Wordbrain”, które możemy zainstalować na swoich smartfonach.

Poznaj tajemnice czarnych dziur, gwiazd neutronowych i promieniowania kosmicznego! Dowiedz jak zostały odkryte fale grawitacyjne i czy promieniowanie kosmiczne można zarejestrować smartfonem!

W jaki sposób analizowane są ślady pozostawione na miejscu zbrodni? Jak nowoczesna technika pomaga w pracy technologów laboratorium kryminalistycznego? Jak zobaczyć to co jest niewidoczne na pierwszy rzut oka? Wciel się w rolę detektywa i samodzielnie wykonaj badanie odcisków palców.

Zamień swój telefon komórkowy w spektrofotometr oraz mikroskop i przeprowadź analizy wykorzystywane do badania zwierząt i środowiska w ruchu.

Europejski Instytut Innowacji i Technologii dla branży rolno-spożywczej (EIT Food) w interaktywnej formie zada Wam pytania o przyszłość żywienia w dobie robotów, drukarek 3D, internetu rzeczy, spersonalizowanej żywności i rolnictwa wertykalnego. Pozostaje kwestia co jeszcze może nam przynieść przyszłość ? Jedynym ograniczeniem wydaje się być tutaj wyobraźnia …


WSTĘP WOLNY – BEZ REJESTRACJI