KORTOWO fiolet
Warzywa i zioła - codzienni goście na naszych stołach
Przedział wiekowy: Lokalizacja
bez ograniczeń Uniwersytet Warmińsko-Mazurski, Biblioteka Uniwersytecka (ul. Oczapowskiego 12B, 10-719 Olsztyn), plac przed budynkiem Biblioteki
Godziny: Rodzaj imprezy:
29.09.2017 08:00-14:00 bez rezerwacji
29.09.2017 16:00-22:00 bez rezerwacji
wystawa
Opis:
Niektórych warzyw i ziół na próżno szukać na sklepowych półkach. Do takich mało popularnych roślin należą m.in. kolorowe odmiany marchwi, miechunka pomidorowa, kiwano, portulaka. Obecnie swój renesans przeżywają również warzywa zapomniane, takie jak jarmuż, pasternak, burak liściowy, topinambur, brukiew czy skorzonera. Miłośnicy egzotyki będą mogli zobaczyć zioła i warzywa używane w kuchni różnych krajów, wśród których znajdziecie m.in.: palczatkę cytrynową (znaną jako trawa cytrynowa), pak choi (czyli chińską kapustę), mizunę oraz mitsubę (określaną mianem japońskiej pietruszki). W trakcie wystawy zaprezentowane zostaną zioła i rośliny przyprawowe używane w codziennym życiu człowieka. Wskażemy możliwości zastosowania ich w gospodarstwie domowym, znaczenie kosmetyczne, farmaceutyczne oraz aromaterapeutyczne.