BYDGOSKA pink
Tajemnice zmysłów
Przedział wiekowy: Lokalizacja
szkoła podstawowa, gimnazjum, liceum Olsztyńska Szkoła Wyższa (ul. Bydgoska 33, 10-243 Olsztyn), budynek C, sala 26
Godziny: Rodzaj imprezy:
29.09.2017 10:00-10:45 brak miejsc
29.09.2017 10:45-11:30 brak miejsc
29.09.2017 11:30-12:15 brak miejsc
29.09.2017 12:15-13:00 brak miejsc
29.09.2017 13:00-13:45 brak miejsc
29.09.2017 13:45-14:30 brak miejsc
29.09.2017 16:00-20:00 bez rezerwacji
warsztat
Opis:
Otaczający nas świat poznajemy za pomocą zmysłów, za pomocą zmysłów odbieramy bodźce zewnętrzne. Na każdy ze zmysłów składają się odpowiednie narządy, w których najważniejszą rolę odgrywają receptory wykształcone w kierunku reagowania na konkretny rodzaj bodźców. U człowieka, a także u większości innych zwierząt wyróżnia się 5 podstawowych zmysłów: wzrok, smak, węch, słuch i dotyk. Wzrok, to zmysł związany z okiem, umożliwia rozpoznawanie fal elektromagnetycznych w widzialnym zakresie (światła). Ponieważ jedne receptory odpowiedzialne są za rozpoznawanie koloru (częstotliwość fali), a inne za rozpoznawanie jasności, można wzrok uważać za zmysł składający się z dwóch osobnych zmysłów. Za pomocą zmysłu wzroku obserwujemy przedmioty, możemy określić ich kolor, wielkość oraz kształt. Oznacza to, że nasze widzenie pozwala odróżniać bryły od płaszczyzn, położenie przedmiotów względem siebie i odbiór wszystkich obrazów w trójwymiarze oraz w różnych barwach. Otaczający nas świat charakteryzuje się różnymi barwami, wśród których wyróżniamy barwy podstawowe i pochodne. Uczestnicy warsztatów przy pomocy kolorowych pacek będą mogli zapoznać się, które barwy należą do barw podstawowych oraz jak powstają barwy pośrednie. W celu sprawdzenia poprawnego widzenia barw wszyscy chętni zostaną poddani testowi na daltonizm wzrokowy za pomocą tablic Ishihara. Zaprezentujemy również, na czym polega różnica w widzeniu świata przez człowieka i inne zwierzęta. Stosując specjalne okulary odwiedzający będą mogli zobaczyć jak wygląda świat widziany oczami muchy. Węch , to zmysł związany z nosem, rejestruje cząsteczki chemiczne. Za pomocą węchu poznajemy świat poprzez jego zapach. Zapach rozpoznawany jest przez setki różnych receptorów, z których każdy rozpoznaje cząsteczki określonych związków chemicznych lub ich mieszanin. W celu zapoznania się z różnorodnością otaczających nas zapachów uczestnikom warsztatów zostaną zaprezentowane różne zapachy w postaci produktów spożywczych lub owoców, a także odpowiadające im aromaty spożywcze dodawane do żywności. W ramach warsztatów chętni będą mogli przygotować własne kompozycje zapachowe (woreczki zapachowe) na bazie olejków eterycznych. Dotyk to kolejny ze zmysłów pomagających nam poznawać otaczający świat. Jest to bardzo ciekawy zmysł, gdyż odpowiedzialny jest za odbiór i interpretację bodźców nie tylko jednego rodzaju. Za pomocą tego zmysłu określamy teksturę produktów, ich twardość, temperaturę. Dzięki możliwości czucia potrafimy bardzo szybko, niezależnie od świadomości reagować na zagrożenie. Automatycznie cofamy rękę w momencie, w którym poczujemy ukłucie lub oparzenie. Uczestnicy warsztatów będą mogli za pomocą dotyku rozpoznawać przedmioty o różnej teksturze czy kształcie ukryte w "skrzyni zgaduli".