KORTOWO fiolet
Rośliny uprawne - ich walory odżywcze i zdrowotne
Przedział wiekowy: Lokalizacja
bez ograniczeń Uniwersytet Warmińsko-Mazurski, Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa, Katedra Agroekosystemów (Plac Łódzki 3, 10-721 Olsztyn), sala 218
Godziny: Rodzaj imprezy:
29.09.2017 08:00-14:00 bez rezerwacji
wystawa
Opis:
Podczas wystawy zaprezentujemy rośliny uprawne, których użytkowe części służą do produkcji różnych artykułów spożywczych. Dowiemy się, z których zbóż sporządza się mąkę do wypieku chleba i ciasteczek, makaron, kasze (gryczana, jaglana, pęczak, kukurydziana) i płatki śniadaniowe. Pokażemy okazy starych roślin zbożowych (płaskurka, samopsza, orkisz) i produkty z nich wytwarzane. Zobaczymy jak wygląda burak cukrowy z korzenia którego wydobywa się cukier, rzepak, słonecznik i len z których uzyskuje się olej (a z lnu również siemię lniane), gorczycę służącą do produkcji musztardy i przypraw, ziemniaka zjadanego po ugotowaniu lub przetworzeniu na frytki, kopytka, pyzy, mąkę ziemniaczaną, budyń i kisiel. Przedstawimy właściwości odżywcze i zdrowotne tych produktów.