KORTOWO fiolet
Grzyby w produkcji serów
Przedział wiekowy: Lokalizacja
bez ograniczeń Uniwersytet Warmińsko-Mazurski, Biblioteka Uniwersytecka (ul. Oczapowskiego 12B, 10-719 Olsztyn), I piętro hol
Godziny: Rodzaj imprezy:
29.09.2017 16:00-20:00 bez rezerwacji
prezentacja
Opis:
Jak wyglądają mikroorganizmy, które pełnią tak pożyteczną rolę dla człowieka? Czy można je hodować w warunkach laboratoryjnych?
Grzyby są spotykane w życiu codziennym. Są wykorzystywane w wielu gałęziach przemysłu, m.in. w przemyśle spożywczym.
Grzyby strzępkowe Penicillium roqueforti czy P. cammeberti nadają niepowtarzalny, specyficzny smak serom pleśniowym typu Roquefort, Gorgonzola, Camembert, Brie, Langres, Coulommiers i Cambozola. Obserwatorzy pokazu przyjrzą się z bliska jak wyglądają szlachetne pleśnie.